TURISTIČKO VIJEĆE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE U BAŠKOJ VODI

Zadovoljni smo sa 56.000 noćenja, koliko je u našoj županiji ostvareno do 5. srpnja, što je za 5 posto više nego lani, ali to ne znači da ne možemo bolje. Moramo se prilagoditi novim trendovima u potražnji, gdje turistima više nisu dovoljni samo sunce i more, promoviranju zdrave hrane i upoznavanja s lokalnim stanovništvom, ali isto tako i suvremenim tehnologijama u turizmu kao što je Internet. Nema razloga za paniku, u srpnju i kolovozu realizirat će se 60 do 70 posto ukupnog turističkog prometa, a za sljedeću godinu trebamo osigurati dodatne sadržaje kojima ćemo popuniti srpanjske rupe — izjavio je Mili Razović, direktor Turističkog ureda Splitsko-dalmatinske županije na jučerašnjoj sjednici Turističkog vijeća, održanoj u hotelu "Bacchus" u Baškoj Vodi. Sastanak je okupio predstavnike turističkih ureda, hotelskih poduzeća te načelnike općina s područja županije, a glavna tema bila je Osvrt na turističku sezonu te probleme u odnosima hotelskih i privatnih kapaciteta.
Hrvoje Urlić, direktor "Hotela Makarska", kritički se osvrnuo na hrvatski turizam u posljednji nekoliko godina koji, prema njegovu mišljenju, karakteriziraju ograničeni kapaciteti i istovjetna ponuda.
— Naša tradicionalna tržišta poput Njemačke povukla su se zbog recesije, a konkurencija koju predvode Bugarska, Rumunjska, Turska i Egipat nude tri puta niže cijene i jeftine letove pa se gosti radije odlučuju za udaljenije destinacije. Moramo se angažirati na smanjenju troškova i stagnaciji cijena, zaključio je Urlić dodavši kako, uzevši u obzir sve što je napraljeno imamo i bolju sezonu nego što smo zaslužili.
Mate Divić, vlasnik hotela "Bacchus", upozorio je da se privatni smještaj u Baškoj Vodi "puni na ulicama" te da netko konačno mora kazniti "prostituciju" na koju su gosti već navikli i koja radi veliku štetu državi. Na probleme privatnog smještaja ukazao je i Ivo Kosović, načelnik općine Gradac naglasivši kako je njegova općina s oko 90.000 ležaja u velikom nesrazmjeru s hotelskim kapacitetima dok gotovo polovica privatnih iznajmljivača uopće ne razmišlja o prodaji. Marinko Jelić, predstavnik privatnika, izjavio je kako apartmani u posljednje vrijeme gube na značaju dok prednost dobivaju pansioni u kojima se gostima nudi jeftiniji smještaj.
Nakon dvosatne rasprave turistički djelantici dotaknuli su se i teme donošenja master plana turizma Splitsko-dalmatinske županije, kao i strategije razvoja kulturnog turizma koji će se morati detaljno razraditi zajedno s predstavnicima vlasti i turističkih zajednica svih gradova i općina županije.