Upriličeno primanje za veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj

Župan je uputio riječ dobrodošlice, pozdravio je veleposlanika i njegovu pratnju, te istakao kako postoje niz aktivnosti koje se provode između Hrvatske i Italije, te između regija dviju zemalja. Župan je naveo primjere dobre suradnje, koje su koji su, kako je naglasio, najbolji uvod za daljnju i još bolju suradnju.  Ujedno je iskoristio priliku čestitati veleposlaniku na mandatu.

Veleposlanik se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici, te naglasio da jako malo poznaje našu zemlju, obzirom da je veleposlanik od prosinca 2007., ali da sa velikom znatiželjom želi upoznati sve administrativne strukture naše zemlje, te njihovo funkcioniranje. Istakao je važnost talijanskog konzulata u Splitu, što potvrđuje njegov posjet. Kako je rekao veleposlanik, Jadransko more  na hrvatsku obalu dovodi mnogo talijanskih turista koji cijene ono što im pruža Hrvatska kao turistička zemlja. Veleposlanik je obećao punu potporu Republici Hrvatskoj za što brži ulazak u Europsku uniju.

U daljnjem razgovoru otvorile su se razne teme, ali najvažnija su bile: suradnja spašavanja na moru, te suradnja na području vatrogastva. Također se razgovaralo o sutrašnjem susretu u Makarskoj  gdje će se održati VII. Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora.

Župan Ante Sanader pozvao je talijanskog veleposlanika na sastanak Komisija i Izvršnog odbora Jadranske Euroregije, koja će se održati u lipnju ove godine u Dubrovniku, što je veleposlanik sa zadovoljstvom prihvatio.

                                                                                Ana-Marija Škorić