VEČERI ANTUNA DOBRONIĆA – 2004.

Ovogodišnje 12. večeri Antuna Dobronića, u organizaciji Matice hrvatske Jelsa, svečano su otvorene za mjesnoj Pjaci krajem srpnja 2004., a prije podizanja nove festivalske zastave broji otočani i njihovi gosti su uživali u doista atraktivnom programu jelšanskih mažoretkinja.

Bili su nazočni župan splitsko-dalmatinski Kruno Peronja, načelnik jelšanske općine Braco Caratan, predsjednik Matice Hrvatske Jelsa Fabijan Peronja, direktor Turističkog ureda Tonći Makjanić, direktor «Jelse» Lovorko Stipišić, i programski direktor VAD-a Nikša Peronja.

- Antun Dobronić je svojom umjetnošću zadužio i obvezao ne samo Jelsu, nego cijeli hrvatski narod. Jelšani su na to posebno ponosni, pa njemu u čast, spomen i poštovanje svakog ljeta, već 12. godinu, programom Dobronićevih večeri unaprjeđujemo i potičemo razvoj naše kulture općenito. Investicije u kulturu za nas su ulaganje u razvoj društva, a naš Antun Dobronić koliko je simbol umjetničkog stvaranja, toliko je i poticaj za daljnja kulturna ostvarenja – naglasio je u svom govoru načelnik Caratan, zahvalivši svima koji su imali sluha i volje za glazbu i stvaralaštvo velikog maestra.

Inače u večerima posvećenim Dobroniću, čiji opus sadrži 8 simfonija i ostalih orkestralnih djela, prevladavaju koncerti (9), međutim, tu su četiri zanimljive kazališne predstave, te plesovi Dalmacije i jedna promocija knjige, dok su izložbe izostale zbog požarom opustošene Općinske vijećnice, u kojoj su se ranijih godina održavale. Pa iako će većina priredbi biti održana na Trgu sv. Ivana, dio njih će se po prvi put upriličiti u jelšanskom parku, bez plaćanja ulaznica, baš kako bi bile bliže publici, a cjelokupan program su svojim pokroviteljstvom i ovaj poduprli Splitsko-dalmatinska županija, Općina i TZ Jelsa, te Jelsa d.d. za hotelijerstvo.