Veleposlanik Republike Makedonije Dančo Markovski na primanju u Županiji

Glavni razlog posjete makedonskog veleposlanika Splitu je posjet Makedonkom kulturnom društvu „Makedonija „ Split. Veleposalnik Markovski naglasio je kako ga je dirnulo brojno članstvo splićana u Društvu makedonaca.

Međutim, kako je rekao sam veleposlanik, nije se htio zadržati samo na kulturnoj suradnji već je sastao i sa gospodarstvenicima. Naglasio je da ukupna robna razmjena između Hrvatske i Makedonije iznosi 370 milijuna dolara, ali da bi mogla biti i veća. Upravo zato je i posjetio župana i županiju kako bi dogovorili na koji način pomoći i manjim i srednjim poduzetnicima, kako bi oni mogli svoju robu predstaviti na tržištu. Župan je predložio, kao jednu od mogućnosti prezentiranja Hrvatske Makedoniji i obrnuto, putem sajmova. Tako je ponudio mogućnost da na slijedećem sajmu koji se bude održavao u Splitu zemlje partner bude Makedonija.

U daljnjem razgovoru istakla se suradnja na području turizma. Oko 4 200 makedonskih turista posjetilo je prošle godine Hrvatsku. Svi su se složili da se taj broj može povećati. Za to je potrebno, istakao je župan, suradnja turističkih zajednica dviju zemalja, kako bi se lakše vršila promidžba i o Makedoniji u Hrvatskoj i obratno.

Za svaku suradnju potrebna je dobra prometna veza. Tako je zaključeno da se uvođenjem avionske veze Split-Skopje ili eventualno Split-Ohrid  može postići puno na poboljšanju suradnje.

U pratnji veleposlanika bili su Vladimir Apostolski predstavnik makedonske nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Angel Mitrevski, predsjednik makedonskog kulturnog društva  „Makedonija“ Split.