VRIJEDNA OPREMA ZA VATROGASCE: "Oni imaju srce, hrabrost, volju i želju"


Župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić predali su zapovjedniku Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Kovačeviću opremu nabavljenu u okviru projekta E-Citijens. Župan je tom prilikom istaknuo kako se na području Splitsko-dalmatinske županije kontinuirano ulaže u vatrogastvo. „Vatrogasci imaju srce, hrabrost, volju i želju kako bi čuvali nas i našu imovinu. Uočili smo kako im je nužna oprema, ali i objekti. Svjedoci smo da trenutno radimo vatrogasne domove u Muću, Dugom Ratu i Selcima, a u Supetru je već gotov. Kao krunu svega toga radimo trenažni centar u Vučevici, iznimne vrijednosti“, izjavio je župan.

Voditelj projekta E-Citijens Ognjen Ćavar objasnio je o kakvoj se opremi radi. „To su serveri s ekranima i periferijom s posebnim dispečerskim softwareom. Na njima će se prikazivati platforma našega projekta koja će uključiti građane u izvještavanje o prirodnim katastrofama putem društvenih medija“, istaknuo je Ćavar. Dodao je da platforma vuče podatke s društvenih medija koji su javno objavljeni i filtrira ih pomoću naprednog sustava umjetne inteligencije te ih šalje žurnim službama. „Nabavljena je i infracrvena termalna kamera vojnih specifikacija, koja je namijenjena za rad na terenu u otežanim uvjetima. Nabavili smo i radio komunikacijske uređaje – tri radio stanice sa 16 uređaja. To je standardna komunikacijska oprema koju vatrogasci koriste svakodnevno“, zaključio je Ćavar.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević zahvalio je županiji na ulaganju u vatrogastvo. „Ovo je još jedan dokaz koliko se naša županija brine o sigurnosti i sustavu zaštite i spašavanja. Naravno, vatrogasci kao najjača karika u tom sustavu dobiju najviše opreme. Na nama je sada da ju koristimo za dobrobit cijele zajednice. Nadam se da ćemo ovako i nastaviti kako bismo svi zajedno bili sigurniji“, rekao je Kovačević.

Vrijednost dodijeljene opreme je 307.360,00 kn.