Župan Boban na predstavljanju projekta Firespill u Kuli Norinskoj


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sudjelovao je u Kuli Norinskoj na predstavljanju aktivnosti EU projekta FIRESPILL, nakon čega je organiziran i obilazak Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite, objekta koji se gradi sredstvima iz ovog projekta i trenutačno je u visokoj fazi izgrađenosti.

Župan Boban zahvalio je svima koji sudjeluju u provođenju ovog projekta, koji je danas, u vrijeme brojnih ugroza, izuzetno važan. „Ugroze nam prijete, toga moramo biti svjesni; sjetimo se velikog požara 2017. godine, sjetimo se posljednjih potresa. Naša županija ovim projektom dobiva također jedan vrijedan objekt – napredni trening centar Vučevica. Jako nam je drago što ste nam partneri vi i Istarska županija, Zadarska, susjedna Italija,  jer svi se mi suočavamo s istim ugrozama. Oprema koju će naši hrabri vatrogasci dobiti ovim projektom, kojima ovom prilikom čestitam njihov dan, značajno će podići njihovu mogućnost detektiranja i saniranja požara i vjerujem da ćemo svi zajedno, i kroz druge projekte, nastaviti ovako, jer ugroze, nažalost, traže sve više naše pažnje i ulaganja”, izjavio je Boban.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije naveo je kako su svjesni potrebe unapređenja i razvoja operativnih snaga, na čelu s vatrogascima. “Čestitam svima koji sudjeluju u provedbi ovog projekta, posebice kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije i veselimo se daljnjoj suradnji. Uvjeren sam da ćemo i u budućnosti zajednički raditi na EU fondovima, a posebice ovakve vrste, jer ugroze postoje“, rekao je Dobroslavić. Dodao je i kako Centar za obuku operativnih snaga u Kuli Norinskoj neće samo doprinijeti unapređenju vatrogastva u ovoj općini, nego i cijeloj Dolini Neretve, jer će ga moći koristiti sve operativne snage civilne zaštite.

Projekt FIRESPILL, punoga naziva Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti, provodi se u suradnji s hrvatskim i talijanskim partnerima. Vodeći partner je javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a u 85-postotonom iznosu je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska.