Župan Boban uputio pismo zahvale nadbiskupu u miru monsinjoru Barišiću

Župan Blaženko Boban uputio je pismo zahvale nadbiskupu u miru mons. Marinu Barišiću. Pismo prenosimo u cijelosti:

Preuzvišeni,

duboko zahvalni za sva dobra koja ste činili proteklih skoro 30 godina biskupstva, od čega 22 godine kao mjesni ordinarij, prebirem u srcu naše brojne susrete koje sam s Vama imao, prije svega kao vjernik, a onda i kao solinski gradonačelnik i župan SD županije. Zajedno smo prolazili teške ratne dane, prihvat brojnih izbjeglih i prognanih, prije svega naših sunarodnjaka, ali i svih ostalih, ranjenih i ojađenih  iz nama susjedne BiH. Jednako tako smo u ove dane otvorili vrata naših domova raseljenim osobama iz Ukrajine. 

    Sjećamo se i onih lijepih, uzvišenih trenutaka, kada smo zajedno s Vama kao  metropolitom splitske crkvene pokrajine (koja obuhvaća i četiri sufraganske biskupije: dubrovačku, hvarsku, kotorsku i šibensku), radosno dočekivali i ispraćali svetog Oca Ivana Pavla II. najprije na zagrebačkom Hipodromu 1994. godine, potom Mariji Bistrici, Solinu i Splitu 1998. godine te u Dubrovniku, Zadru, Rijeci, Osijeku i Đakovu 2003. godine.

    Zajedno s Vama smo se radovali ređenju nadbiskupa mons. Martina Vidovića, nuncija Svete Stolice u Bjelorusiji do 2011. godine kao i današnjeg nuncija u toj istoj državi, nadbiskupa  mons. Ante Jozića, te ređenju nadbiskupa mons. Nikole Eterovića,  sadašnjeg nuncija Svete Stolice u Njemačkoj. Jednako smo se radovali i ređenju  mons. Jure Bogdana za vojnog Ordinarija (2016. godine).

S Vama smo također dijelili radost biskupskih ređenja: bivšeg biskupa kotorske biskupije mons. Ilije Janjića i sadašnjeg kotorskog biskupa, mons. Ivana Štironje, te biskupa Dubrovačke biskupije:  najprije mons. Mate Uzinića (2011. godine) i njegova imenovanja riječkim nadbiskupom  koadjutorom (2020. godine) i u siječnju ove godine  mons. Roka Glasnovića. 

Radosno sam svjedočio i biskupskim ređenjima biskupa hvarske biskupije: mons. Petra Palića (2018. godine) i mons. Ranka Vidovića (2021. godine).  

    Posebno duboko u srcu su mi se utezale riječi koje ste s ushitom izgovorili prigodom  posvete novoizgrađene crkve svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu: "Nova crkva za koju ćemo od Svete Stolice zatražiti naslov basilica minor, a već je tako nazivamo, nadilazi razinu Solina pa i Splitsko-makarske nadbiskupije. Sagrađena na najsvetijem tlu naše Domovine, u Prasvetištu Gospe od Otoka, simbol je nacionalnog identiteta i duhovnog zajedništva obitelji hrvatskog naroda. Uz radosni događaj posvete novoizgrađene crkve – neka i danas zazvone zvona Gospe od Otoka i sva zvona Lijepe naše". U crkvu Svete Obitelji na Gospinom otoku iz konkatedrale sv. Petra u Splitu, 2. ožujka ove godine su preneseni  posmrtni ostaci splitsko – makarskih nadbiskupa mons. Frane Franića i mons. Ante Jurića, kojih se sa sinovskom zahvalnošću sjećamo i molimo za pokoj njihovih duša. 

    Poštovani i dragi oče nadbiskupe u miru, Marine, ostajemo i dalje povezani u molitvi, služeći svomu narodu svatko na svoj način i u svojim ulogama, radujući se budućim susretima.

Bog Vas blagoslovio i obilno Vam uzvratio za sva dobra po kojima ćemo Vas se zauvijek sjećati.

S poštovanjem

Blaženko Boban. župan Splitsko-dalmatinske županije