Obavijesti

Počeo vikend izraelskog filma u Splitu

Župan Zlatko Ževrnja u ulozi izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u četvrtak navečer je s veleposlanicom Izraela Zinom Kalay Kleitman otvorio 'Vikend izraelskog filma' u kinu Karaman.

Ideja je rođena u 11. mjesecu prošle godine kada je gospođa veleposlanica bila u radnom posjetu našoj županiji, razgovarali smo o brojnim temama, o dubokom prijateljstvu Države Izrael i Republike Hrvatske, o brojnim dodirnim točkama i svemu što možemo naučiti od Izraela koji je u brojnim poljima uspješan , rekao je župan.

Posebno je istaknuo  i centre izvrsnosti iz matematike, gdje su Izraelci ponudili mentorsku pomoć, također napominjući  da u Izraelu stručnjaci od pustinje stvaraju plodna tlo, dok u Hrvatskoj imamo polja kroz koje prolaze rijeke, a mahom su neobrađena. Na tom području, rekao je župan, očekuju pomoć prijatelja iz Izraela. Izrazio je i nadu da će ovaj događaj domaći filmski radnici iskoristiti za stvaranje kontakata.

Veleposlanica Zina Kalay Kleitman je poručila da je ovaj dan važan jer je ovo prvi festival izraelskog filma u Splitu, dok je u Zagrebu već duže vrijeme.

Znam da u Splitu postoji Festival mediteranskog filma na kojemu se prikazuju i neki izraelski filmovi, jer smo i mi dio Mediterana, ali ovo je nešto drugo, meni kao veleposlanici važnije zato što se prezentira naša zemlja. Sigurna sam da će vam biti zanimljivi filmovi, jer znam da puno vas ne posjećuje Izrael, a ovdje ćete moći vidjeti naš svakodnevni život, ne ono što dobivate preko slika i medija. Vidjet ćete obiteljske drame, ali i smiješne situacije, istaknula je veleposlanica.

Na kraju dodajmo da je ulaz na sve projekcije slobodan, a Vikend izraelskog filma završava 19. ožujka.