Obavijesti

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i župan Blaženko Boban na sastanku Stožera CZ SDŽ

18. srpnja (utorak) 2017. u dvorani Splitsko-dalmatinske županije je održana sjednica proširenog Stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije koju su vodili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i župan Blaženko Boban.

Sjednici su nazočili i ministri u Vladi RH, Damir Krstičević ministar obrane i dopredsjednik Vlade RH, Davor Božinović ministar MUP-a, načelnik GS HV-a Mirko Šundov, predsjednik HVZ-a i saborski zastupnik Ante Sanader,  saborski zastupnik Petar Škorić, Slavko Tucaković glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-a, Dražen Glavina zapovjednik VZ SDŽ, S. Marendić, načelnik PU Split, zamjenik župana i načelnik stožera CZ SDŽ L. Brčić, zamjenik župana A. Šošić, Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama grada Zagreba, gradonačelnici Splita i Solina, A. Krstulović Opara i D. Ninčević s načelnikom općine Podstrana M. Bartulovićem, D. Lozančić ravnatelj DUZS-a, Ž. Grubišić, ravnatelj društva Crveni križ SDŽ, pročelnik HGS-a V. Prizmić te dr. I. Jurić ravnatelj KBC-a Split, dr. L. Luetić ravnatelj županijskoga ZHMP i dr. D. Petric ravnatelj Doma zdravlja SDŽ,  Uz njih su bili i druge odgovorne osobe, časnici, zamjenici načelnika i pročelnici, i druge odgovorne osobe iz različitih državnih, županijskih i gradskih isntitucija i službi.

Kratka izvješća s terena iznijeli su čelnici svih interventnih službi.

Zaključeno je da su sva naselja na području općine Podstrana i gradova Solina i Splita, obranjena i da na sreću ljudskih žrtava nije bilo. Predsjednik Vlade je iskazao zadovoljstvo izvješćem svih načelnika žurnih službi iako - kako je kazao, uvijek postoji prostor za unaprjeđenje u nekim segmentima civilne zaštite, o čemu se vodilo računa i prilikom nedavne izrade prijedloga Zakona o Domovinskoj sigurnosti. 

Premijer se zahvalio županu, gradonačelnicima i načelnicima, svim žurnim službama, koji su kvalitetno vodili i koordinirali svoje Stožere te  informirali  javnost o poduzetim koracima. Posebna zahvala je upućena mještanima opožarenih područja, kao i volonterima, razvojačenim braniteljima, pripadnicima navijačkih skupina i svim ljudima dobre volje koji su iskazali svoju solidarnost i spremnost pomoći bližnjima u potrebi.

Predsjednik Vlade Plenković je novinarima kratko kazao da je na požarištima na području Splita, Solina i Podstrane bilo angažirano 737 vatrogasaca i pripadnika OS RH, te 159 vatrogasnih vozila. Ukupno je ovih dana izvršeno  660 letova zračnih snaga, izbačeno je tri i po tisuće tona vode.

Komentirajući moguće uzroke požara i nastale materijalne štete, predsjednik Vlade je kazao kako će MUP, DORH, Centar za forenziku "Ivan Vučetić" i ostale nadležne institucije utvrditi sve relevantne činjenice nakon što se stvore uvjeti za to i da će mjerodavne osobe nakon toga o svemu izvijestiti javnost. Na pitanje novinara o eventualnoj pomoći iz drugih zemalja, predsjednik Vlade je odgovorio da nije zatražena pomoć jer je procjena odgovornih institucija i službi da ovi požari nisu takvih razmjera da bi se zatražila pomoć. Domaće snage su zasad bile dostatne za gašenje svih ovih požara.

Postojeće vatrogasce će zbog umora i neprekinutog višednevnog angažmana na požarištima zamijeniti svježe snage vatrogasaca iz Zagreba i Zagrebačke, Koprivničke i drugih županija iz kontinentalne Hrvatske koji su tijekom noći i jutra stigli na opožarena područja s vatrogasnim vozilima i potrebnom opremom.

Župan Blaženko Boban je zahvalio predsjedniku Vlade, ministrima, časnicima HV-a i ravnateljima svih žurnih službi kao i cijelom Županijskom Stožeru CZ te svim volonterima, pojedincima koji su pokazali jedinstvo i slogu na terenu, prije svih mještanima pogođenima ovom nepogodom, te je pozvao sve nazočne da zajednički obiđu vatrogasce i sve koji još uvijek rade na gašenju još aktivnih požara, zbrinjavanju ljudi i saniranju terena. 

Nakon izjava za novinare, predsjednik Vlade se, u pratnji ministara, župana, gradonačelnika i načelnika, te ravnatelja svih žurnih službi uputio na opožarena mjesta na području općine Podstrane i Žrnovnice.