15. ožujka 2017.

S ministricom Ninom Obuljen Koržinek u Županiji o Starogradskom polju - Hori

Na temu Starogradskog polja danas su u Županiji razgovarali župan Zlatko Ževrnja sa suradnicima, ministrica Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, gradonačelnik Grada Starog Grada Vinko Maroević i zamjenik načelnika Općine Jelsa Ivan Grgičević.

Starogradsko polje na otoku Hvaru je zaštićeni kulturni krajolik u kojem je antička grčka podjela zemljišta sačuvana do današnjih dana kao sustav putova i trasiranih parcela. Riječ je o najbolje sačuvanom antičkom grčkom katastru na Sredozemlju zbog čega je 2008. godine kao sedmi hrvatski lokalitet uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine.

"Projektna dokumentacija je prošla administrativnu provjeru druge razine u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova. U izradu projektne dokumentacije uloženo je 2,5 milijuna kuna, a cijeli projekt vrijedan je između 50 i 60 milijuna kuna, od čega očekujemo najmanje 80 % sufinanciranja iz EU fondova" - rekao je župan Ževrnja u izjavi za novinare, te je zahvalio ministrici kulture što se došla detaljno informirati o ovomu i drugim projektima iz naše županije, a koje provodi Ministarstvo.

Ministrica Obuljen Koržinek kazala je kako je u Ministarstvu napravljena evaluacija upravljanja projektima uvrštenim na popis UNESCO-ve svjetske baštine  "Uz očuvanje polja, revitalizaciju i poticanje boljeg korištenja polja, te razvoj turističke infrastrukture, želja nam je aktivno uključiti lokalnu samoupravu jer je ovo prilika koju otok Hvar, Agencija za upravljanje Starogradskim poljem i Ministarstvo ne smiju propustiti", kazala je ministrica, te novinarima ministrica iznijela dojmove jučerašnjih i današnjih sastanaka u gradskim upravama Splita i Solina, kao i posjeta svim kulturnim institucijama u Splitu i na području županije.

Vinko Maroević, gradonačelnik Grada Starog Grada i Ivan Grgičević, zamjenik načelnika Općine Jelsa zahvalili su ministrici jer, kako su kazali još od vremena ministra Biškupića do dolaska ministrice Obuljen, nije bilo nikakvog interesa za Starogradsko polje. Kroz to vrijeme je jedino Županija pružala potporu i konkretno pomagala kroz financiranje i pripremu projektne dokumentacije. Ivan Grgičević je uputio poruku i lokalnom stanovništvu neka budu strpljivi i imaju razumijevanja za cijeli projekt jer, iako im se činilo kako je zaštita polja na neki način bila teret, osjetit će i korist nakon provođenja ovog projekta u cijelosti.