26. ožujka 2017.

Sveta misa i komemoracija u Docu Donjem

Misom zadušnicom koju je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u crkvi sv. Martina i komemoracijom u Donjem Docu nedaleko Omiša u nedjelju je obilježena 73. obljetnica pokolja 272 nevine žrtve u tom mjestu.

Brojni mještani prisjetili su se ubijenih članova obitelji kad su tijekom mise pročitana imena svih ubijenih.

Na mjestu sjećanja su bili i načelnici susjednih općina  kao i vršitelj dužnosti gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, saborski zastupnici Mosta Miro Bulj, HDZ-a Goran Dodig, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Andrija Hebrang. Zapaljene su svijeće i položeni vijenci kod spomen- križa, kao i ispred bivše osnovne škole.

Župan Ževrnja je u prigodnoj riječi kazao da je ime često znak pa je tako SS divizija Prinz Eugen, tzv. Vražja divizija uistinu djelovala kao opsjednuta sijući smrt bez milosti, ubijajući nevine, pa i tek rođenu djecu, kako ovdje u Docu tako i u mnogim drugim selima Trilja i Cetinske krajine. 

Andrija Hebrang je rekao da je pokolj u Donjem Dolcu zasigurno jedna od najvećih tragedija Drugog svjetskog rata kada je pobijena sva mladost, žene i starci u tom mjestu. Istaknuo je da je takvih događaja u Hrvatskoj povijesti napretek i da su stanovnici ondje nastradali zato što je tada hrvatsko tijelo bilo podijeljeno na dvije suprostavljene strane, te im nitko nije mogao pomoći.

"Iz tog moramo izvući pouku. Ako ćemo i dalje biti podijeljeni u budućnosti nećemo znati kakve nas sudbine čekaju. Sada imamo svoju Hrvatsku, moramo premostiti razlike među nama...Ove žrtve neće biti uzaludne ako na tom iskustvu gradimo našu sigurniju budućnost", kazao je Hebrang.

Komemoraciju je organizirao Grad Omiš, Mjesni odbor Donji Dolac i Župni ured Donji Dolac, a sudjelovali su i učenici Osnovne škole "Gornja Poljica".

U Donjem Dolcu su 26. ožujka 1944.  pripadnici njemačke 7. SS divizije "Princ Eugen" u jednom danu ubili 272 nevine žrtve među kojima je bilo 103 djece od kojih je jedno bilo staro tek nekoliko sati nakon čega su spalilicijelo selo.

"To su žrtve komunističkih zločina. Duboko sam uvjeren da podijeljena Hrvatska ne može graditi bolju budućnost ni u gospodarskom, sigurnosnom, ali ni u političkom smislu, izjavio je Hebrang.