17. kolovoza 2017.

Županija darovala vatrogasnim društvima novu opremu

Župan Boban je od preuzimanja dužnosti ovo ljeto, nažalost, svako malo s vatrogascima na terenu po cijeloj županiji.

"Osobno sam se uvjerio da nakon svakoga požara, crijeva za vodu uglavnom ostaju oštećena na mjestu požarišta, te sam odlučio iz proračunskih sredstava predviđenih za rad župana, izdvojiti jedna dio za kupnju novih vatrogasnih crijeva" - rekao je župan na početku obraćanja voditeljima deset područnih vatrogasnih društava s područja cijele županije.

Nakon što je još jedanpuz zahvalio svim vatrogascima i svima koji su na bilo koji način pomagali ovo ljeto u zasutavljanju požara i saniranju opožarenih područja, župan je kazao da je iz proračunskih sredstava predviđenih za rad župana izdvojio 55 tisuća kuna  za stotinu vatrogasnih crijeva za deset dobrovoljnih vatrogasnih društava: Dicmo, Komižu, Lovreć, Marinu, Pučišća, Sućuraj, Vis, Vrgorac, Vrliku i Zagvozd.

"Pozdravljam heroje ovog vremena. Znamo da je najviše crijeva ostalo na požarištu, požar se širio takvom brzinom da ni crijeva nisu mogli izvlačiti. Stavku kojom raspolaže župan iskoristili smo da preko najrenomiranije tvrtke nabavimo 100 vatrogasnih crijeva i podijelimo najpotrebitijim. Najesen ćemo napraviti rebalans i osigurati sredstva za crijeva i drugu opremu, a od 2018. godine uključit ćemo se u nabavku vatrogasnih vozila u suradnju s ministarstvom i Vatrogasnom zajednicom", najavio je Boban, koji je kazao da Splitsko-dalmatinska županija za svoje vatrogasce i ostale interventne službe izdvaja puno više novca od drugih županija. 

Novinarima se obratio i Ivan Slavić,  načelnik Općine Sućuraj i dozapovjedniku tamošnjeg DVD-a.

"Htio bih zahvaliti županu na ovoj hvale vrijednoj gesti. Svaka kuna nama puno znači. Mi mali muku mučimo i s crijevima i s vozilima. Snalazimo se kako znamo. Ovo je na tragu županove politike da će pomoći najviše male sredine jer Županija će biti toliko jaka koliko je jaka njena najslabija karika. Očekujem da ćemo uz pomoć Županije svi pokušati naći sredstva za nabavku novih vozila", kazao je Slavić.

Župan Boban će s konkretnijim brojkama o štetama govoriti nakon što Povjerenstvo završi svoj posao, vjerojatno već idući tjedan.