Čestitka župana Blaženka Bobana i predsjednika Županijske skupštine Mate Šimundića u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


Poštovani sugrađani,

prisjetimo se zajednički prvih dana rađanja i međunarodne afirmacije Republike Hrvatske. Hrvatsku je prije 30 godina, 15. siječnja 1992., priznalo svih 12 članica tadašnje  EZ: Francuska, Italija, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Danska, Irska, Grčka, Portugal i Španjolska), te Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska. Bilo je to punih šest mjeseci nakon što je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. Dotad su Hrvatsku, nakon Slovenije, već bili priznali Litva, Ukrajina, Latvija, Island, te Estonija, kao i San Marino i Sveta Stolica, (13. siječnja). Nakon država EZ, Hrvatsku je priznalo još devet država, od Australije, Novog Zelanda, Čilea, Argentine i Urugvaja, do Slovačke, Češke, Švedske i Lihtenštajna. Hrvatska je tako postala nezaobilazni međunarodni čimbenik na karti svijeta, suverena država priznata unutar svojih međunarodno priznatih granica.

Za Hrvatsku, izloženu velikosrpskoj agresiji i s okupiranim dijelovima svojeg teritorija, čin međunarodnog priznanja značio je da zauzima svoje ravnopravno mjesto među državama svijeta i da ostvarena neovisnost nikad više neće biti dovedena u pitanje. Kao kruna učvršćenja međunarodnog položaja Hrvatske ubrzo je došao i ulazak u članstvo Ujedinjenih naroda, 22. svibnja 1992.

Nakon pobjede u Domovinskom ratu, šest godina kasnije, 15. siječnja 1998., uspješno je dovršen postupak mirnog povratka okupiranih teritorija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. Bio je to ujedno i završetak najuspješnije operacije izgradnje mira u povijesti Ujedinjenih naroda, koja do danas predstavlja model rješavanja sličnih kriznih situacija i u drugim dijelovima svijeta. Za uspjeh mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja odlučujuća je bila mirnodopska vizija i državničko vodstvo prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana.

Podsjećanje na borbu za neovisnost, na dane ponosa i slave, budi u nama zahvalnost i sjećanje na sve naše branitelje koji dadoše život za našu slobodu. Među njima su i brojni pripadnici nacionalnih manjina i dragovoljci iz Bosne i Hercegovine i europskih zemalja, ali i iz Amerike, Kanade, Južne Amerike i Australije. Nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu.

Danas je stabilna i sigurna Republika Hrvatska, na međunarodnom planu afirmirana kao članica EU i NATO saveza, jamac mira te predvodi proces daljnjih eurointegracija zemalja u okruženju. U prvoj polovici 2020. godine, prvi put je predsjedala Vijećem EU u dosad nezabilježenim okolnostima za Europu i za svijet. Preostaje nam zajednički ostvariti dva strateška cilja: ulazak u europodručje i u Schengenski prostor.

Nakon još jedne godine obilježene ne samo pandemijom, nego i teškim potresom, još jednom smo se uvjerili u čvrsto zajedništvo i bratsku solidarnost svih građana RH i brojnih prijatelja iz EU i svijeta. 

Čestitamo svim građanima naše županije i cijele Hrvatske Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Mate Šimundić                                                                    Blaženko Boban

Predsjednik Županijske skupštine                       Župan Splitsko-dalmatinske županije