ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Kako je već uobičajeno sjednica je počela nizom vijećničkih pitanja. Tako je vijećnik prof. dr. Branimir Lukšić uputio pitanje na adresu Jadranke Kosor, ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te upozorio na i kod nas prisutnu "kulturu smrti" ozračje amorala, okrutnosti i sebičnosti čim su najviše pogođena djeca.

 Vijećnika Miroslava Dudaša zanimalo je kako se na razini Županije ostvaruju nacionalni programi djelovanja za mlade, te kako sudjeluju gradovi i općine prilikom dodjele koncesije na pomorskom dobru.

 Vijećnika Tomu Doku  zanima sadašnje stanje i status lječilišta "Dječje selo" kod Baške Vode i što će biti s kamenolomom "Bast" koji se jednako tako nalazi  na području ove općine. Helena Bandalović, stručna savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, rekla je kako "Dječje selo" nije u zdravstvenom sustavu, a Poglavarstvo Županije se opredijelilo za jedan strukturni pristup i rješenje. Inače "Dječje selo" trenutno je jako zapušteno tek nedavno su otišli prognanici.

 Darko Meštrović, vijećnik upozorio je na velike gužve u Solinu na raskrižju Matoševe i D8 (državne ceste) koje redovito nastaju izlaskom vozila sa "Merkatorovog parkirališta"  (kapacitet 700 vozila).

 Ivo Peko, ravnatelj ŽUC-a objasnio je kronologiju zbivanja oko ovog raskrižja, te pojasnio kako problem treba biti riješen do 2007. godine.

 Vijećnika Tonća Bakicu zanimalo je rješavanje lokacijske dozvole za most kopno - Čiovo čime bi se riješio prometni kolaps u Trogiru.

 Odgovorio je ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Niko Mrčić i najavio sastanak župana Ante Sanadera s ministricom graditeljstva Marinom Matulović - Dropulić, te moguće izmjene i dopune Prostornog plana ako bude potrebno.

 Nanica Dijan, v.d. pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije izvijestila je vijećnike Županijske skupštine o obavljenoj reviziji Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2004., te naglasila kako je proračunsko poslovanje Županije uredno, iskazano objektivno, te sukladno propisima. Vijećnici Skupštine poslije kraće rasprave, prihvatili su ovo Izvješće.

 Jednako tako v.d. pročelnica Nanica Dijan  govorila je o polugodišnjem izvršenju Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za period siječanj - lipanj 2005. Ukupno je planirano prihoda i primitaka u visini oko 299,5 milijuna kuna, a ostvareno je 134,5 milijuna kuna odnosno gotovo 50 posto godišnjeg plana. Glede proračunskih rashoda ostvareno je 114 milijuna kuna odnosno 38 posto godišnjeg plana, kazala je Nanica Dijan.

 Vijećnik Neven Ćurković, u ime Kluba vijećnika SDP-a upozorio je da se razvojna funkcija Županije ne ostvaruje koliko bi trebalo. Tako se "hladni pogon"  financira realno ali primjerice poljoprivreda, agroturizam, projekti lučke uprave ne, prema prikazanim podacima. Prema vijećniku Ćurkoviću zabrinjavajuće su i podaci o datim jamstvima nerazvijenim gradovima i općinama, te činjenica kako je ostao prošlogodišnji višak sredstava koji je mogao biti utrošen u razvojne projekte.